<

Kurczak z ryżem i warzywami

  • Porcje: 4
  • Czas przygotowania: 20
  • Pieczenie: 50 min
  • Kalorie: 190 kcal
Drukuj

Przepis na to danie dostałam od Cioci Zosi i po raz pierwszy kurczaka w takiej formie, z dodatkiem konfitury aroniowej jadłam właśnie u Cioci. Ja na moją rodzinę zrobiłam podwójną porcję, wydłużyłam czas pieczenia do godziny i 20 minut. Wyłączyłam piekarnik gdy na powierzchni było jeszcze trochę rosołu (wchłonął się po kilku minutach).

Składniki

Wykonanie

  1. Umyte i obsuszone udka obsmażyć.
  2. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por pokroić.
  3. Jarzyny wymieszać z sypkim ryżem.
  4. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę ryżu z jarzynami.
  5. Na ryż ułożyć obsmażone udka i na wierzch drugą połowę ryżu.
  6. Kostki rosołowe rozpuścić w gorącej wodzie i tym rosołem zalać ryż.
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni C i piec ok. 50 minut ( aż kurczak będzie mięki, a ryż wchłonie prawie cały rosół), doprawić solą, pieprzem do smaku.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap