- Porcje: 16
- Czas przygotowania: 40
- Pieczenie: 20 min
- Kalorie: 335 kcal
Drukuj
Są torty, tak zwane zapychacze, zje się jeden kawałek i ma się dość. Ten zdecydowanie do takich nie należy, można go jeść i jeść... W moim torcie na wierzchu są maliny i galaretka, oczywiście można pominąć galaretkę i udekorować owocami (owoce dowolne) i kremem. Przepis na krem dostałam od mojej bratanicy Agnieszki.
Wykonanie
- Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, odstawić.
- Ubić pianę z białek, dalej ubijać, stopniowo dodając cukier.
- Do ubitych białek dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać.
- Piec ok. 20 minut w 180 stopni C.
- Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na 3 blaty (można nasączyć).
- Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier i śmietan-fixy na koniec serki mascarpone.
- Przekładać blaty kremem, na wierzchu ułożyć owoce (można dać też do środka), zalać galaretką i schłodzić.