- Porcje: 30
- Czas przygotowania: 25
- Pieczenie: 0 min
- Kalorie: 210 kcal
Drukuj
Ci co mają dobrą pamięć to pamiętają jak pisałam miesiąc temu, że malinówka się produkuje. Malinówka odstała 4 tygodnie, wczoraj została rozlana do butelek i wyniesiona do piwniczki. Sezon na maliny potrwa jeszcze trochę, zróbcie nalewkę choćby ze względów zdrowotnych. W medycynie ludowej, nalewka z malin była stosowana jako naturalny lek na przeziębienie, anginę i objawy grypy. Odrobina nalewki potrafi zbić gorączkę, a także zapobiega katarowi, kaszlowi i bólom gardła.
Wykonanie
- Czyste, pozbawione szypułek maliny przesypać cukrem w dużym słoju.
- Odstawić w ciepłe miejsce, aż puszczą sok na ok. 2 - 3 dni.
- Następnie zalać spirytusem na tydzień.
- Po tygodniu zalać wódką i odstawić na 3 tygodnie.
- Po 3 tygodniach wyścielić sito pieluchą tetrową lub lnianą ściereczką i przelać przez sito zawartość słoja.
- Klarowną nalewkę przelać do butelek i wynieść do ciemnego i chłodnego miejsca.
- Nalewka jest najlepsza po 6 miesiącach od zlania do butelek.