<

Malinówka cioci Wandzi

  • Porcje: 30
  • Czas przygotowania: 25
  • Pieczenie: 0 min
  • Kalorie: 210 kcal
Drukuj

Ci co mają dobrą pamięć to pamiętają jak pisałam miesiąc temu, że malinówka się produkuje. Malinówka odstała 4 tygodnie, wczoraj została rozlana do butelek i wyniesiona do piwniczki. Sezon na maliny potrwa jeszcze trochę, zróbcie nalewkę choćby ze względów zdrowotnych. W medycynie ludowej, nalewka z malin była stosowana jako naturalny lek na przeziębienie, anginę i objawy grypy. Odrobina nalewki potrafi zbić gorączkę, a także zapobiega katarowi, kaszlowi i bólom gardła.

Składniki

Wykonanie

  1. Czyste, pozbawione szypułek maliny przesypać cukrem w dużym słoju.
  2. Odstawić w ciepłe miejsce, aż puszczą sok na ok. 2 - 3 dni.
  3. Następnie zalać spirytusem na tydzień.
  4. Po tygodniu zalać wódką i odstawić na 3 tygodnie.
  5. Po 3 tygodniach wyścielić sito pieluchą tetrową lub lnianą ściereczką i przelać przez sito zawartość słoja.
  6. Klarowną nalewkę przelać do butelek i wynieść do ciemnego i chłodnego miejsca.
  7. Nalewka jest najlepsza po 6 miesiącach od zlania do butelek.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap