- Porcje: 20
- Czas przygotowania: 40
- Pieczenie: 0 min
- Kalorie: 301 kcal
Drukuj
Przepisów na 3 bita i sposobów jego przełożenia jest sporo. Jedni przekładają herbatniki inni krakersy, niektórzy dają jeszcze warstwę herbatników na śmietanę i na to polewę czekoladową. Wypróbowałam różne przepisy i najbardziej odpowiada mi ten, który dzisiaj Wam prezentuję. Przepis dostałam od mojej siostry Małgosi, odrobinę go tylko zmodyfikowałam.
Wykonanie
- Ugotować bydynie z mlekiem i cukrem (wystudzić).
- Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
- Mleko w puszce gotowac przez 3 godziny.
- Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe.
- Śmietanę ubić ze śnieżką i połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
- Spód brytfanki wyłożyć papierem i herbatnikami, na to masę budyniową i drugą warstwę herbatników.
- Na herbatniki karmel z mleka słodzonego i przykryć herbatnikami, na to bitą śmietanę.
- Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
- Wstawić do lodówki, ciasto najlepsze jest następnego dnia.