<

Ciastka kruche przez maszynkę

  • Porcje: 18
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 40 min
  • Kalorie: 440 kcal
Drukuj

Do ciastek maszynkowych mam ogromny sentyment, może dlatego, że już czwarte pokolenie w mojej rodzinie piecze te ciastka. Myślę, że może nawet z tego samego przepisu, bo przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy. Ciastka te są również miłym wspomnieniem z dzieciństwa. To było bardzo dawno temu, ale ja to pamiętam, jak chodziłam z Mamą do piekarni i tam piekłyśmy. Piekarz po wyjęciu chleba z pieca pozwalał kobietkom, aby sobie coś tam upiekły. My piekłyśmy chałki drożdżowe, bułeczki z serem i ciastka maszynkowe w ilościach hurtowych. Podaję przepis na ciasto podstawowe, możecie je modyfikować wedle uznania. Można dodać kakao, sypki mak, sok z cytryny lub olejek pomarańczowy.

Składniki

Wykonanie

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia i tłuszczem posiekać nożem.
  2. Dodać resztę składników, wyrobić na jednolite ciasto.
  3. Ciastka formować przepuszczając przez maszynkę z odpowiednią nakładką.
  4. Piec na złoty kolor ok. 20 minut w 180 stopni C.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap