- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 40
- Pieczenie: 60 min
- Kalorie: 78 kcal
Drukuj
Robiąc to leczo pierwszy raz, dałam tyle przypraw ile jest w przepisie, ale jak dla mnie to było zdecydowanie za ostre. Jeśli nie lubicie ostrych smaków proponuję czilli i pieprz dodawać stopniowo. Leczo jest idealne na szybki obiad, wstawiacie wodę na makaron w tym czasie kroicie na paski pierś i podsmażacie, łączycie z sosem i macie obiad w 15 minut. Z tej porcji wychodzi 6 słoików 0,9l. Przepis mam od mojej bratowej Kasi.
Wykonanie
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paseczki i dusić wraz z pomidorami ok. 30 minut.
- Dodać ananasa pokrojonego w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, kukurydzę.
- Dodać wszystkie przyprawy (jeśli nie lubicie ostrych smaków to ostrożnie z czilli i pieprzem).
- Dusić następne 30 minut (czas duszenia zależy czy lubicie warzywa bardziej twarde, czy rozgotowane).
- Pod koniec duszenia dajemy cukier i ocet.
- Na koniec dodać mąkę rozrobioną z sokiem z ananasa, zagotować.
- Nakładać w słoiki, pasteryzować 15 minut.