- Porcje: 4
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 40 min
- Kalorie: 308 kcal
Drukuj
Ja dałam mięso wieprzowe, ale sprawdzi się tutaj również cielęcina czy jagnięcina. Farsz nadaje się również do nadziewania i zapiekania papryki. Przeważnie za jednym zamachem robię 2 lub 3 porcje, farsz można również zamrozić i wtedy mamy błyskawicznie danie np. na kolację. Młodych cukinii nie musimy obierać, ja jak zwykle się spóźniłam i mi trochę przerosły, więc obrałam je ze skóry.
Wykonanie
- Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na połowę, usunąć nasiona.
- Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać mięso, przesmażyć.
- Podlać winem, dodać sól i pieprz, dusić ok. 10 minut.
- Mięso mieszać z ryżem, jajkiem i połową sera.
- Dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić.
- Cukinie napełnić farszem, ułożyć w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu.
- Posypać serem i tartą bułką, podlać wodą.
- Przykryć naczynie, piec 30 minut w 180 stopni C.