Ogórki w musztardzie można robić na dwa sposoby. Jeśli macie małe, młode ogóreczki to wkładacie je do słoika w całości. Jeśli Wasze ogórki trochę przerosły, są duże, grube i z twardą skórką to je obieracie ze skórki, wycinacie nasiona i kroicie na paski. Zalewa jest dość mętna i może nie wygląda zbyt apetycznie. Miałam z tą zalewą taką zabawną historię, otóż panowie, którzy tynkowali nam dom - Oni żywili się we własnym zakresie, ja im tylko udostępniłam moją letnią kuchnię i podzieliłam się moimi zapasami na zimę. Były to sałatki i różne ogórki, i wszystkie słoiki zniknęły a zostały tylko te w musztardzie nawet niezaczęte. Pewnie pomyśleli, że zepsuły mi się ogórki i dlatego tak chętnie ich częstuję. Przepis wyniosłam z rodzinnego domu, a skąd się u nas wziął nie mam pojęcia.