<

Ogórki w musztardzie

  • Porcje:
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 10 min
  • Kalorie: 31 kcal
Drukuj

Ogórki w musztardzie można robić na dwa sposoby. Jeśli macie małe, młode ogóreczki to wkładacie je do słoika w całości. Jeśli Wasze ogórki trochę przerosły, są duże, grube i z twardą skórką to je obieracie ze skórki, wycinacie nasiona i kroicie na paski. Zalewa jest dość mętna i może nie wygląda zbyt apetycznie. Miałam z tą zalewą taką zabawną historię, otóż panowie, którzy tynkowali nam dom - Oni żywili się we własnym zakresie, ja im tylko udostępniłam moją letnią kuchnię i podzieliłam się moimi zapasami na zimę. Były to sałatki i różne ogórki, i wszystkie słoiki zniknęły a zostały tylko te w musztardzie nawet niezaczęte. Pewnie pomyśleli, że zepsuły mi się ogórki i dlatego tak chętnie ich częstuję. Przepis wyniosłam z rodzinnego domu, a skąd się u nas wziął nie mam pojęcia.

Składniki

Wykonanie

  1. Składniki zalewy zagotować, odstawić do wystudzenia.
  2. Słoiki i nakrętki umyć, wyparzyć.
  3. Umyte ogórki, jeśli są małe, układać pionowo w słoikach.
  4. Jeśli są duże, obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, wyciąć nasiona.
  5. Ogórki w słoikach zalać chłodną zalewą, zakręcić.
  6. Pasteryzować, aż zmienią kolor ok. 10 minut od zagotowania.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap