<

Sernikobrownie z lekkim musem truskawkowym

  • Porcje: 14
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 40 min
  • Kalorie: 280 kcal
Drukuj

Warstwy ciasta (czekoladowy spód i warstwę sernikową) pieczemy jedna po drugiej, ale przygotowanie ciasta zacznijcie od musu truskawkowego aby zaczął się już studzić i gęstnieć podczas gdy będziecie piekli swoje sernikobrownie. Przepis znalazłam na blogu "Kwestia Smaku", ja zdążyłam zrobić jeszcze mus ze świeżych truskawek, ale możecie śmiało robić z mrożonych.

Składniki

SKŁADNIKI - SPÓD BROWNIE

Wykonanie

  1. MUS TRUSKAWKOWY
  2. Zagotować 400 ml wody na galaretkę, odstawić z ognia, wsypać proszek i odczekać kilka minut.
  3. Następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki.
  4. Świeże truskawki pokroić na plasterki, włożyć do rondelka, dodać cukier i gotować na większym ogniu, co chwilę mieszając przez ok. 7 minut aż zmiękną, zaczną się rozpadać, będą otoczone gęstym sosem.
  5. Truskawki mrożone rozmrozić w rondelku, dodać cukier, zagotować, gotować ok. 3 minuty, rozdrobnić blenderem niezbyt dokładnie.
  6. Truskawki dodać do galaretki, wymieszać i ostudzić (można wstawić do lodówki).
  7. Gdy galaretka będzie  już zimna dodać do niej jogurt i wymieszać.
  8. SPÓD BROWNIE
  9. Małą kwadratową foremkę o boku 20 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby papier sięgał ponad brzeg foremki.
  10. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
  11. Masło pokroić na kawałki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztopić mieszając.
  12. Odstawić z ognia, dodać drobno posiekaną czekoladę i mieszając roztopić do uzyskania jednolitej masy.
  13. W odzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem, nie ubijać.
  14. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować krótko na gładką masę.
  15. Dodać mąkę, przesianą przez sitko i krótko zmiksować na jednolite ciasto.
  16. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika, piec ok. 19 minut.
  17. Wyjąć z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączać.
  18. MASA SEROWA
  19. Zmiksować twaróg z budyniem (w proszku) i cukrem, do połączenia się składników.
  20. Dodać jajko i jeszcze raz zmiksować.
  21. Wyłożyć na spód brownie, blaszkę owinąć z boków i od spodu folią aluminiową i piec ok. 20-25 minut do zastygnięcia masy serowej. Wyjąć i ostudzić.
  22. Na ostudzoną masę serową wyłożyć tężejący mus truskawkowy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 2-3 godziny lub na całą noc).
  23. Pokroić na porcje i udekorować truskawkami.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap