- Porcje: 11
- Czas przygotowania: 15
- Pieczenie: 10 min
- Kalorie: 103 kcal
Drukuj
Obecnie można kupić wiele dobrych gatunkowo syropów i mogłoby się wydawać, że robienie własnego jest pozbawione sensu. Ale jeszcze nie znalazłam syropu z agrestu... Z tego przepisu otrzymasz koncentrat, który można przechowywać w lodówce lub zamrażarce i rozcieńczać gazowaną wodą, gdy tylko upał zaczyna dawać się we znaki. Przepis pochodzi z dwumiesięcznika goodfood.
Wykonanie
- W dużym garnku, na małym ogniu, rozpuść cukier w 250 ml wody.
- W międzyczasie, obieraczką do warzyw, odkrój z cytryny kilka pasków skórki.
- Następnie wyciśnij 100 ml soku.
- Dodaj skórki oraz sok z cytryny, agrest i listki mięty do garnka i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj przez 5-10 minut, aż agrest stanie się bardzo miękki.
- Rozgnieć owoce tłuczkiem do ziemniaków i odstaw, aby ostygły.
- Przetrzyj przez sito, dociskając owoce - spróbuj wycisnąć jak najwięcej soku.
- Wstaw do lodówki, żeby syrop porządnie się schłodził.
- Przed podaniem rozpuść 4 łyżki syropu w 100 ml wody gazowanej, dodaj koski lodu, cytrynę i miętę.