<

Pachnąca konfitura z truskawek

  • Porcje: 15
  • Czas przygotowania: 15
  • Pieczenie: 30 min
  • Kalorie: 82 kcal
Drukuj

Koncówka sezonu to idealny moment, aby zrobić konfiturę z truskawek. Truskawki teraz są bardzo słodkie i nieduże i bardzo ładnie wyglądają w konfiturze. Konfitura potrzebuje krótkiego czasu gotowania, przez co ma piękny,świeży kolor i świetny smak. Przepis pochodzi z dwumiesięcznika goodfood. Wstawiłam zdjęcie mojej konfitury i oryginalnej z przepisu.

Składniki

Wykonanie

  1. Słoiki i pokrywki dokładnie umyj w gorącej wodzie z płynem, dokładnie opłucz.
  2. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, denkami do góry.
  3. Truskawki bez szypułek delikatnie opłucz w zimnej wodzie i dokładnie osącz.
  4. W garnku podgrzej lekko sok z limonek i cukier, mieszając, póki cukier się nie rozpuści.
  5. Zdejmij z ognia i dodaj truskawki, odstaw na 30 minut.
  6. Znów postaw garnek na gazie, zagotuj i gotuj nadal, bez przykrycia, przez 5-8 minut.
  7. Zbierz pianę z wierzchu konfitury, a następnie wmieszaj masło, żeby rozproszyć ewentualne jej resztki.
  8. Dodaj wodę różaną i zostaw do ostygnięcia przez 30 minut.
  9. Przełóż do wysterylizowanych słoiczków, zamknij.
  10. Możesz przechowywać w suchym, chłodnym miejscu przez 6 miesięcy.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap