- Porcje: 15
- Czas przygotowania: 15
- Pieczenie: 30 min
- Kalorie: 82 kcal
Drukuj
Koncówka sezonu to idealny moment, aby zrobić konfiturę z truskawek. Truskawki teraz są bardzo słodkie i nieduże i bardzo ładnie wyglądają w konfiturze. Konfitura potrzebuje krótkiego czasu gotowania, przez co ma piękny,świeży kolor i świetny smak. Przepis pochodzi z dwumiesięcznika goodfood. Wstawiłam zdjęcie mojej konfitury i oryginalnej z przepisu.
Wykonanie
- Słoiki i pokrywki dokładnie umyj w gorącej wodzie z płynem, dokładnie opłucz.
- Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, denkami do góry.
- Truskawki bez szypułek delikatnie opłucz w zimnej wodzie i dokładnie osącz.
- W garnku podgrzej lekko sok z limonek i cukier, mieszając, póki cukier się nie rozpuści.
- Zdejmij z ognia i dodaj truskawki, odstaw na 30 minut.
- Znów postaw garnek na gazie, zagotuj i gotuj nadal, bez przykrycia, przez 5-8 minut.
- Zbierz pianę z wierzchu konfitury, a następnie wmieszaj masło, żeby rozproszyć ewentualne jej resztki.
- Dodaj wodę różaną i zostaw do ostygnięcia przez 30 minut.
- Przełóż do wysterylizowanych słoiczków, zamknij.
- Możesz przechowywać w suchym, chłodnym miejscu przez 6 miesięcy.