- Porcje: 10
- Czas przygotowania: 20
- Pieczenie: 0 min
- Kalorie: 25 kcal
Drukuj
Na ogórki małosolne najlepiej wybierać ogórki gruntowe, młode, twarde. Dobrze jest je zalać zimną wodą na kilka godzin wtedy stracą goryczkę. Kiedyś przed jakimś weselem pomagałam kucharce i podejrzałam jak ta pani dolewała ocet do wody, też tak robię, ogórki są naprawdę chrupkie. Nie wiem dlaczego, ale ogórki małosolne kojarzą mi się zawsze z pajdą chleba ze swojskim smalcem.
Wykonanie
- Ogórki zalać zimną wodą na kilka godzin.
- Dokładnie umyć, można odciąć końcówki (szybciej ukisną).
- Ułożyć ciasno w garnku lub naczyniu kamionkowym.
- Dodać koper (opłukany pod bieżącą wodą), czosnek obrany i chrzan.
- Zagotować wodę z solą i octem, gorącym płynem zalać ogórki.
- Zalewy ma być tyle aby ogórki były przykryte (na 2 kg ogórków 2 porcje)
- Przykryć naczynie, obciążyć przykrywkę.
- Ogórki najlepsze są na 2-3 dzień (ja podjadam, ledwie ostygnie woda).